2009-12-06 23:19:21• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Tőkés: a magyar összefogás most is hiányzott

A romániai magyarság összefogásának a hiánya megbosszulta magát a mostani elnökválasztáson, amelynek eredménye jelen pillanatban "borotvaélen táncol", márpedig ez a magyarság eldönthette volna ezt a választást - fejtette ki vasárnap az MTI-nek Tőkés László.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerint riasztóan és beszédesen gyenge volt a székelyföldiek részvétele. Hargita és Kovászna megyében húsz százalékkal kisebb volt a részvételi arány, mint az országos átlag - tette hozzá. Ennek okát a református püspök abban látja, hogy a magyarok számára a kampány idején nem tudtak megfelelően mozgósító kínálatot nyújtani. Bírálta a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, mert szerinte az olyan egyezségbe ment bele (a liberális párttal való megállapodással és azzal, hogy Geoanát támogatta), amelyért cserébe nem kért semmit, ráadásul a magyarok számára sem kínált semmit. "Nem szabad úgy üzletet kötni a vásáron, hogy nem mondjuk meg a liba árát" - mondta Tőkés.

Ebben a pillanatban még nem tudni biztosan, hogy ki lesz a befutó - mondta Tőkés László, aki az exit-poll eredmények alapján úgy fogalmazott: "borotvaélen táncol" egyelőre az eredmény. Emlékeztetett az előző, 2004-ben rendezett elnökválasztásokra, az előzetes felmérések akkor is más eredményt mutattak, mint a szavazatok végső összeszámlálása.  
Az EMNT elnöke utalt arra, hogy egy héttel ezelőtt felhívással fordult az RMDSZ-hez és a többi magyar politikai közszereplőhöz: sürgősen üljön össze az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF), és alakítson ki egy közös magyar álláspontot arról, kit támogassanak az elnökválasztáson. Úgy vélte, hogy az RMDSZ folytatta a "politikai exkluzivizmust", a kisajátítás politikáját, és ennek most a magyarság issza meg a levét. Tőkés szerint a magyarság szavazatai döntőek lehettek volna az elnökválasztáson,  ha sikerült volna mozgósítani a magyarságot. A magyar összefogás elmaradásáért Tőkés szerint egyértelműen az RMDSZ a felelős.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: